Останні роки українські вівчарі надають перевагу романівській породі овець з високими біологічними та продуктивними якостями. Вона відноситься до грубововняні групи порід м'ясо- вовняного напрямку і внаслідок своїх унікальних характеристик користується великою популярністю в багатьох країнах Західної Європи.
За повчанням Петра I в 1716 р. з Сілезії були виписані і направлені в Ярославль два вівчарі для розширення вівчарства на руських землях і для навчання цій майстерності російських людей. Тоді ж за указом царя для розведення та вирощування в особистих господарствах було закріплено близько 1000 голів овець. Розміщені вони були в 5 вотчинах.
Романівська вівця зобов'язана своєю широкою популярностю теплими виробами: валянки, рукавиці, шкарпетки не мають собі рівних.
Романівська овчина відрізняється витонченістю зовнішнього вигляду і легкістю. Від романівских овець отримують кращі в світі шубні овчини, що характеризуються легкістю, міцністю і високими теплозахисними властивостями.
Шкіра овець тонка, щільна, еластична, що обумовлює легкість і хорошу носкість виробів з романівских овчин . Романівські ягнята при народженні мають чорне забарвлення. З віком вони світлішають за рахунок переростання білого пуху над чорною остю .
Стрижуть овець романівської породи 3 рази протягом року (у березні, червні , жовтні). Ягнят перший раз стрижуть в 5 - 6 -місячному віці. Настриг вовни у баранів становить 2,5-3 кг , у маток - близько 1,5 кг.
М'ясна продуктивність відіграє вирішальну роль в економіці романівського виробництва . Романівські матки відрізняються високою плодовитістю. За окіт вони зазвичай приносять 2-3 ягняти (в інших порід - зазвичай 1-2 ягняти), але це не межа, і іноді з'являються відразу 7 близнюків. Суягность (вагітність ) триває 140-153 дні (5 місяців). Крім того, матки здатні приходити в охоту і давати потомство в усі сезони року.
Романівські баранчики навіть при помірному відгодівлі ( 140-170 г / добу) досягають 35-40 кг у віці 6,5-7 місяців.
Жива маса баранів в середньому становить 60-90 кг , маток - 45-60 кг. Шерсть пристосований до холоду та спеки . У зимовий період , при наявності сухої , глибокої підстилки вони легко переносять температуру мінус 25-30 градусів. З настанням тепла жовтня скидають шерсть ( линяють ).
Фермерське господарство пропонує ягнята племенні романівської породи, для подальшого розведення в малих та великих фермерських угіддях.
Ягнята 1050 грн.,
Ярки 1600 грн.,
Барани 2000 грн.